15 Mayıs 2012 Salı

MASLOW'UN İHTİYAÇ PİRAMİDİ


          Maslow’un Gereksinme Derecelendirmesi


Abraham Maslow (1971) insan güdüleriyle ilgilenen ünlü psikologlardan biridir. İnsan güdülerinin hayvan güdülerinden bazı yönlerden farklı olduğunu savunmuş ve insan güdülerini bir pramit gibi birbiri üstüne merdiven basamağı şeklinde çıkan mertebeli bir düzen içinde düşünmüştür. Bu güdü piramadin temelinde (şekilde görüldüğü gibi) biyolojik güdüler üst katında ise psikolojik güdüler yer alır.  Maslow’a göre temeldeki bir güdünün gereksinmeleri karşılanmadan, birey üst düzeydeki güdülerden etkilenmez. Alt düzeydeki güdüler doyuma ulaşınca birey, üst düzeydeki güdülere hazır hale gelir. (Maslow Kimdir?, 2002)

ABRAHAM MASLOW KİMDİR?

1 Nisan 1908’de New York Manhattan’da doğdu. Brooklyn Erkek Lisesi’ni bitirdi; çok zeki biriydi ve New York Şehir Koleji’nde hukuk tahsiline başladı. Daha sonra Cornell Üniversitesi’nde felsefe ve psikoloji okumaya başladı. Bir süre sonra Wisconsin Üniversitesi’ne gitti ve iki sene sonra felsefe dalında yüksek lisansını aldı. Bir çok üniversiteden ders aldı ama hiç biriyle kendini doyuramadı.1934’te psikoloji doktorası aldı hatta bir süre sonra tıp fakültesine başladı ama yine yarıda bıraktı. Hayatından hiçbir zaman zevk almadı ve birkaç yılsonra ders aldığı çoğu üniversitede ders vermeye başladı.1940’lı yılların başlarında rahatsızlanmaya başladı ve 1967 Eylülü’nde ciddi bir kalp krizi geçirdi.8 Haziran 1970’de 62 yaşında şiddetli bir kalp krizi ile vefat etti.hayatı boyunca pek çok ödül almış,1967-1968 yıllarında Amerikan Psikoloji Birliği başkanlığı yapmıştı. O sadece bir profesör değil kendini her alanda yetiştirmeye çalışmış biriydi.    




Kısaca açıklayacak olursak;

1. Fizyolojikİhtiyaçlar:
İnsanın biyolojik olarak yaşamınısürdürebilmesi için gerekli açlık, susuzluk, barınma, neslin devamı gibi ihtiyaçlar bu kategoridedir
2. Güvenlik ihtiyaçları:

İnsanların sosyal ihtiyaçlarının karşılandığısosyal çevresi, sosyal güvenlik kuruluşları ve devleti bu kategoride değerlendirmek gerekir.

3.Sevgi-Ait Olma İhtiyacı:
    Fizyolojik ve güvenlik ihtiyaçları karşılanan insan bir gruba ait olma ve sevilme ihtiyacı duyar. İnsan bu ihtiyacını karşılayabileceği bir grup bulur ve onların içinde yaşar. İşyerlerindeki çay partileri, piknik ve yemek gibi etkinlikleri bu çerçevede değerlendirmek gerekir.

4. Saygı(Değer)-Statü İhtiyaçları:
   Bundan önceki kategorilerdeki ihtiyaçları karşılanan insan artık üyesi olduğu grupta saygı görmek ve değer verilmek isteyecektir. Başarısı ve hizmetleri başkaları tarafından takdirle karşılanan, saygı duyulan insan kendine güven duyacaktır  (AKGÜL, 2006)       
5. Kendini Gerçekleştirme:
  Birey yukarıda belirtilen kategorilerdeki ihtiyaçlarını karşılamasına rağmen hala kendini bilgi, beceri ve yetenekleriyle tam olarak ortaya koyamadığını düşünüyorsa, içinde bir boşluk hissedecek ve bunu gidermeye çalışacaktır. Burada bireyin yaptığı işin zirvesine çıkma, örnek (ideal) olma niteliğine, yani bir örnek insan, bilge kişi konumuna erişme hali söz konusudur. Buna “kendini tamamlama, kendini gerçekleştirme” adı verilmektedir. (Tuncer, 2006)

               Maslow’a göre kendini gerçekleştirmiş insanların özellikleri şunlardır: (Sağlam, 2008)

                      -  Kendini, başkalarını, doğayı Kabul Eder.
          - İçten geldiği gibi davranırlar.
          - Bakış açıları geniştir.
          - Mahremiyetten hoşlanma ,başkalarına bağlı değildirler.
          - Başkaları ile yoğun ilişkiler kurarlar.
          - Demokratik karakter yapısına sahip olurlar.
          - Araç ile amacı, iyi ile kötüyü birbirinden ayırt edeler.
          - Kendini gerçekleştiren insanlar yaratıcıdır.

  •   Konuyu tamamlamadan önce, Maslow’un piramidiyle ilgili şu noktaları açıklığa kavuşturmamız gerekir: 
(1) Üst düzeydeki bir güdüye gidebilmek için alt düzeydeki bütün güdülerin doyuma ulaşması gerekliliği yoktur; belirli bir derecede doyumluluk sizi öbür düzeye getirebilir.
(2) Bireylerden bireye düzeyler arasında farklılık olabilir; bazı kimseler için sosyal ilişkiler kurarak insanlarla yakınlaşma güdüsü, emniyet ve korunma düzeyinden daha önce gelebilir, fakat bir başkası için bu doğru olmayabilir.
(3) İnsanların içinde büyüdüğü aile ortamı ve kültürün değerleri, hangi düzeydeki güdülerin daha belirgin ve baskın bir rol oynayacağını saptar. (CÜCELOĞLU, 2003)



KAYNAKÇA:
  • AKGÜL, A. (2006). Piramit I : Maslow’un İhtiyaçlar Hiyerarşisi 1-2-3.
  • CÜCELOĞLU, D. (2003). İnsan ve Davranışları. İstanbul: Remzi Kitabevi.
  • Maslow Kimdir? (2002). İstanbul.
  • Sağlam, F. N. (2008). KENDİNİ GERÇEKLEŞTİRENLERİN ÖZELLİKLERİ.
  • Tuncer, S. (2006, 01 24). Maslow’un İhtiyaçlar Hiyerarşisi Kuramı ve marka/ihtiyaç ilişkisi.
WEB SİTELERİ:
1.) Maslow Kimdir? Diye merak ediyor iseniz,buyrun...
2.) Maslow Teoremi nedir?
3.)Maslow ve İhtiyaçlar Hiyerarşisi Kuramı'na açıklık getirelim...

1 yorum:

  1. YOĞUN,YORUCU,DOLU DİZGİN,ACI DA OLSA İLERİ...KAPI KAPANDIĞINDA DIŞARISI AÇIKTA KALIR...HERŞEYE İNANMAK VE DE BOL BOL KAZIK YEDİKÇE HEM KENDİNE HEM BAŞKALARINA BAKIP SİNSİCE GÜLMEK....ÇÜNKÜ SEZERSİN İNSAN BÖYLEDİR...BEN DE ÖYLEYİM.YILLAR GEÇTİKÇE İÇİNDEKİ TERÖR ESTİREN KALTAĞI TANIRSIN.TABİİ ÖNCE BAŞKASI SANIRSIN..BURUN BURUNA KENDİNLE KARŞILAŞTIĞINDA VAYYY BE DERSİN.ONUNLA KUCAKLAŞTIĞINDA NEREDEYSE BÜTÜNLENİRSİN.45 YILDIR DUDAK DUDAĞA ÖPÜŞTÜĞÜN SİGARA SENİ ELE GEÇİRDİĞİNDE ÖLMEYE YATIP PAZARLK YAPARSIN,RUS RULETİNDE KAZANIRSAN OYUNA GİRİŞ BEDELİ BİR DAMARINI VERİP YAŞAMAYA ŞIKIR ŞIKIR GÖBEK ATMAYA DEVAM EDERSİN.HAAA ÖLÜMÜN KIYISINDA DEFALARCA DOLAŞMADAN,KENDİ ETİNİ ACIDAN DİŞLEYİP AĞZINDA ÇİĞNEMEDEN HAYAT DENİLEN MUCİZEVİ ŞEYİN DORUĞUNU YETERİNCE YAŞAYAMAZSIN.VE HİSSEDERSİN Kİ ÖLMEK ÇOK ENTERESAN BİR GEÇİŞ,TEK ÜZÜCÜ YANI SEVDİKLERİNDEN AYRILMAK.AMA BELKİ DE HİÇ AYRILMIYORUZ.VE HATTA KENE GİBİ YAPIŞIP SİGARAMIZI TÜTTÜRÜP KAHVEMİZİ İÇİYORUZ.BAK YİNE ÇIKTI GELDİ BENİM BELALIM....KEHHH...KEHHH. NASIL DA BİRDEN BİRE KÖLEN OLMAKTAN KURTULDUM AŞKIM SENDEN.HAAA BU YUKARDA KİNİ BİLİYORUM.PSİKOLOJİNİN BAŞLANGÇ YERİNİ DEĞİŞTİRİP BENİM GİBİ OYUN OYNAMAYI SEVEN ZİBİDİLERLE UĞRAŞMIŞ ÇAĞDAŞ P. DELİLİĞE GİRİŞ ÇIKŞ VİZEN VARSA HERŞEY ÇOK EĞLENCELİ.BAZEN BİR KAÇ BOYUT ATLAYIP AŞŞAĞILARA BAKIYORUM,BAZEN GÜNLERCE GEBERMEYE YATIP UZAYLI KARDEŞLERİMİZİ BEKLİYORUM.BİRİLERİ HABER VERİYOR BİRİLERİNE VE BAKIYORUM ACİLDE SEVGİLİ GALAKSİLİM.ONU GÖRMEYE TEKRAR GİDECEĞİM.AMA ŞUNU DA İTİRAF ETMELİYİM BEN GİTMEYELİ DÜNYASAL TIP NE ÇOK İLERLEMİŞ.YATTIĞIM İKİ HASTANE DE ÇOK RAHATTI.AHH..GENLEŞMEYİ BİLSEK ÖYLESİNE MUHTEŞEM Kİ.O ZEVKTE UÇMAK ,HERŞEYLE BİR BÜTÜN OLDUĞUNUZU,BENLİK SINIRLARININ KALKTIĞI BEN SEN O BİZ SİZ ONLAR OLMADAN SONSUZ BÜYÜK BİR ORGAZM.BUNUN İÇİN ÖLMEKTEN KORKMAYIN KARDEŞLERİM.

    YanıtlaSil